Jak efektivně pracovat se stresem a naučit se relaxovat

18. 4. 2024  Katka Říhová

Stres patří k našim životům. Bohužel. Ve světě plném termínů, povinností, přehnaných očekávání ale hlavně také egu a našim ambicím a tlaku okolí je téměř nemožné se mu úplně vyhnout. Přestože může být stres v malých dávkách vlastně užitečný jako hnací motor, dlouhodobé vystavení stresu rozhodně není ideální. Může mít vážné následky pro naše fyzické i psychické zdraví. Nepříznivě působní na spánek, zvyšuje riziko srdečních chorob nebo třeba tendence k užívání návykových látek. No přiznejte si sami. Jak často si ve vypjatých situacích pomyslíte, že byste si dali skleničku?
Tak si pojďme společně říci, jak se stresem efektivně pracovat a jak se naučit relaxovat, aby nám tady bylo hezky a nebránil nám v plnohodnotném životě. 

 

Co je to stres?

Stres je reakce těla na vnímané hrozby nebo výzvy. V krátkodobém horizontu nám může pomoci vyhnout se nebezpečí nebo zvládnout náročnou situaci. Motivuje nás k práci, zlepšuje kognitivní funkce a můžeme díky němu zvládnout „nemožné“.  Pokud je ale tělo vystaveno stresu dlouhodobě, může to vést k vyčerpání a celé řadě zdravotních problémů, jako jsou srdeční onemocnění, úzkosti nebo deprese.

Jak rozpoznat stres?

Teď už si umíme stres jasně definovat, ale jak s ním naložit a jak s ním pracovat? Prvním krokem k úspěšnému zvládnutí stresu je jeho rozpoznání. Symptomy se u jednotlivých lidí mohou lišit, ale typicky zahrnují nějaký z těchto příznaků:

  • Pocity úzkosti nebo deprese.
  • Problémy se spánkem.
  • Podrážděnost nebo agresivita.
  • Snížená schopnost koncentrace.
  • Tik v oku.
  • Problémy s trávením.
  • Chronická únava.

Není v pořádku, že jste stále unavení, že se nedokážete soustředit, nebo že se vám špatně spí. Pokud pozorujete tyto problémy dlouhodobě, nebo pravidelně, je pravděpodobné, že jste vystaveni nadměrnému stresu a bylo by fajn začít pracovat na jeho omezení. K tomu vám může pomoci „návod“, jak se stresem pracovat.

Všem lidem prospívá dopřát čas od času duši uvolnění. Odpočinek totiž obnovuje životní sílu a veselá nálada rozežene smutek.

Seneca

Jak uvolnit tělo od stresu?

  1. Rozpoznání zdroje stresu

Prvním, možná nejdůležitějším krokem k vyřešení jakéhokoliv problému, je uvědomění si, že nějaký problém existuje. Nejinak je tomu i u stresu. Uvědomění si, co stres vyvolává, je první krok k tomu, abyste mohli situaci řešit. Je to práce, rodinné vztahy, finanční situace, nebo třeba fyzický stav? Ať už je to cokoliv, dá se s tím pravděpodobně pracovat.

  1. Přijetí toho, co nemůžete změnit

Bude to znít, jako nabádání k rezignaci, nebo úniku od problému, ale není to tak. Pokud opravdu najdete nějaké příčiny stresu, které nemůžete jednoduše ihned ovlivnit, pokuste se situaci přijmout takovou, jaká je. Vše má svůj důvod, i když to tak na první pohled možná nevypadá. 

  1. Řízení reakcí

Pracujte na tom, aby vaše reakce na stresovou situaci byly konstruktivní a účelné. I když je nejčastější reakce na stres například stres, podrážděnost a nepřiměřená reakce, existují techniky, které pomohou mysl i tělo zklidnit. 

Jak uvolnit stres a napětí?

Prostředků pro uvolnění stresu je celá řada. Záleží jen na vás, který si vyberete.

  1. Meditace

Jednou z nejúčinnějších metod relaxace je meditace. Pravidelná meditace může výrazně snížit úroveň stresu a zlepšit vaši schopnost odpočinku. 

  1. Fyzická aktivita

Cvičení je výborný způsob, jak redukovat stres. Aktivity jako chůze, běh nebo plavání mohou pomoci vyčistit mysl a zlepšit fyzické zdraví. Obrovskou výhodou je, že vyběhnout ven můžete kdekoliv a kdykoliv a z napětí se prostě vyběhat. 

  1. Kreativní aktivity

Zapojení do kreativních aktivit, jako je kreslení, psaní nebo hraní na hudební nástroj, může poskytnout únik od stresu a umožnit vám vyjádřit své pocity. 

  1. Techniky hlubokého dýchání

Ne nadarmo se říká, že něco musíte rozdýchat. Hluboké dýchání je snadná, ale mocná technika pro zklidnění mysli a těla. Zkuste si sednout nebo lehnout v pohodlné pozici a zaměřte se na pomalé, hluboké nádechy a výdechy. Na této metodě je skvělé, že ji můžete dělat v kanceláři, v tramvaji, na návštěvě u tchyně, nebo kdekoliv jinde a možná si toho nikdo ani nevšimne. Prostě dýchejte. 

  1. Kontakt se zvířaty

Máte doma kočku nebo psa? Jděte ji v krizové situaci pomazlit. Klidné oddechující zvíře dokáže zázraky. 

Jak se rychle zbavit stresu?

 

Každý to známe. Stresová situace, srdce buší, dlaně se potí a mozek nepřemýšlí. Nebo naopak přemýšlí až moc. Co teď? Máme pro vás pár tipů, jak se rychle uklidnit a vrátit se k sobě. 

  1. Hluboké dýchání

Jedna z nejsnadnějších a nejrychlejších technik pro okamžité uklidnění je hluboké dýchání. Zaměřte se na pomalé, hluboké nádechy a výdechy. 

  1. Pozorování okolí

Technika zvaná “5-4-3-2-1” může pomoci přesměrovat vaši pozornost od stresujících myšlenek a uklidnit mysl. Zaměřte se postupně na 5 věcí, které vidíte, 4 věci, které slyšíte, 3 věci, které můžete cítit, 2 věci, které můžete očichat, 1 věc, kterou můžete ochutnat

  1. Metoda EFT

Známá také jako “tapping” nebo “psychologická akupresura”, je alternativní terapeutická technika, která je často používána pro snížení stresu, úzkosti a emocionálních blokád. Jedná se o metodu, která kombinuje prvky kognitivní terapie, somatického cvičení a akupresury. Jednoduchá a nenápadná technika, která může mít okamžité výsledky.

  1. Přesměrování myšlenek

Pokud se cítíte zahlceni stresujícími myšlenkami, zkuste přesunout svou pozornost na činnost, která vyžaduje koncentraci, ale není příliš náročná. Můžete například luštit křížovky, číst knihu nebo poslouchat hudbu. 

  1. Krátká procházka

Pokud je to možné, vydejte se na krátkou procházku. Čerstvý vzduch a změna prostředí mohou zlepšit vaše rozpoložení a snížit pocit stresu.

  1. Vizualizace

Zavřete oči a představte si klidné a poklidné místo, kde se cítíte bezpečně a uvolněně. Zaměřte se na detaily svého prostředí – zvuky, vůně, co vidíte a co cítíte. Tato mentální únik může poskytnout okamžitou úlevu od stresu.

  1. Aromaterapie

Některé vůně, jako je levandule, máta nebo citrusy, mohou mít uklidňující účinky na mysl. Pokud máte po ruce esenciální olej, teď je ta ideální chvíle ho použít. 

 

Zvládání stresu, relax a vyvážený life balance je v poslední době důležitější než kdy jindy. Tlak společnosti na výkon nás žene velmi rychle dopředu a riziko vyhoření je obrovské. Nebojte se tedy postavit sebe na první místo a dopřát si chvíle klidu a relaxace.