Jak upravit byt v souladu s Feng Shui?

20.4.2024  Anna Malenová

Feng Shui „vítr a voda“ je čínské učení, které zkoumá vztah člověka k jeho životnímu prostoru v čase.  Jde o učení proudění energie. Cílem to tohoto učení je nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi. Čchi je všudypřítomná a má vliv na vaše zdraví a vitalitu. Jedná se o životní sílu a energii, která všechno pohání a ovlivňuje.

Harmonizace jednotlivých místností bytu v souladu s Feng Shui

Předsíň

Podle Feng Shui vchází energie do bytu přes hlavní vstupní dveře bytu. Předsíň by měla být vzdušná a před dveřmi by nemělo nic překážet, například botník nebo věšák.

Jídelna

Hlavní prvek tvoří jídelní kulatý nebo oválný dřevěný stůl. Nemělo by být od stolu vidět na vchodové dveře. Na zeď umístěte zrcadlo, které odráží jídelní stůl pro optimalizování energie.

Ložnice

Místo pro ložnici má být co nejdále od vchodových dveří. Také není vhodné situovat ji vedle toalety nebo koupelny. Nábytek by měl být zde jen ten nejnutnější v přírodních a neutrálních barvách. Televize či jiná elektronická zařízení nemají v ložnici co dělat. Důležité je mít zavřené dveře i dvířka například od nočních stolků.

Pracovna

Mnoho domácností se už neobejde bez pracovny, někteří z vás například mohou pracovat v home-office režimu. Na pracovním stole si udržujte pořádek. Dokumenty potřebné k vaší práci uschovávejte ve skříňkách, které mají pevná neprosklená dvířka. Kam umístit ideálně pracovní stůl? Podle učení feng shui by měl být stůl umístěn v nejvzdálenějším rohu od vchodu do místnosti a mít za sebou stěnu a výhled na dveře. Pohled na dveře vám dodá velký přísun energie a pocit kontroly.

Obývací pokoj

Zde byste se měli cítit v bezpečí, ale také mít prostor ke komunikaci a aktivitám s dalšími členy rodiny. Podlaha by měla být v zemitých barvách a doplňky v sytých barvách dle vašeho vkusu. Koberec může působit i dekorativně. Důležité je mít v obývacím pokoji hodně světla. Přes den nejlépe venkovní a večer umělé osvětlení.

Koupelna

Zde je důležité udržovat maximální čistotu. V koupelně dochází k očistě těla i ulevení duše. Nábytek by zde měl být jednoduchý a snadno omyvatelný.

Člověk může příliš dobře jíst, příliš mnoho pít, ale nikdy se nedá příliš dobře bydlet.

Benjamin Disraeli

Jak navrhnout nové bydlení v souladu s Feng Shui?

Elementy Feng Shui

Feng Shui pracuje s následujícími elementy, se dřevem, ohněm, vodou, kovem a zemí. Dřevo dodá energii rodiny, prosperity, zdraví a hojnosti. Oheň v sobě skrývá energii nadšení, vřelosti, vášně, aktivity a osvícení. Voda přináší energii ticha, síly, klidu a očisty. Kov předává energii inteligence, tvořivosti a síly léčení. Země poskytuje energii stability, trpělivosti, čestnosti, rovnováhy a vynalézavosti.

Bydlení by mělo být vzdušné, věci by měly mít své určené místo. Živé květiny mají své místo a z dekorací například čínská miska.