Jak nejlépe relaxovat? Jde to doma i v přírodě


2. 7. 2024  Anna Malenová

Nevíte, kam dřív skočit a co dělat dřív? Znáte ten okamžik, kdy se na vás toho valí ze všech stran moc a vy nevíte přesně, jak s tím naložit? V tom případě vás ovlivňuje stres. Stres dělíme na pozitivní (eustres), díky kterému jste povzbuzeni k lepším výkonům a negativní (distres), který vám brání v normálním fungování v životě, jelikož jste pod nadměrnou zátěží.

 

 

Péče o duševní zdraví

Péče o duševní zdraví je stále podceňována. Ale pokud nebudete v dobré psychické kondici, časem se to projeví na fyzické schránce. Jak si tedy pomoci při neúměrném stresu? Zezačátku se doporučuje forma relaxace. Zkrátka si oddychnout.

 

Pod vlivem stresu

Pokud jste dlouhodobě pod vlivem distresu, je zapotřebí se naučit s ním pracovat a čelit mu. K tomu vám mohou pomoci copingové mechanismy.

 

Četla jsem článek, kde tvrdili, že příznaky stresu jsou: nadměrné požívání potravin, impulsivní nakupování a rychlá jízda. Děláte si srandu? Tak nějak si představuji perfektní den.”

Četla jsem článek, kde tvrdili, že příznaky stresu jsou: nadměrné požívání potravin, impulsivní nakupování a rychlá jízda. Děláte si srandu? Tak nějak si představuji perfektní den

Zdroj: https://citaty.net/citaty/280822-halina-pawlowska-cetla-jsem-clanek-kde-tvrdili-ze-priznaky-str

 

„Četla jsem článek, kde tvrdili, že příznaky stresu jsou: nadměrné požívání potravin, impulsivní nakupování a rychlá jízda. Děláte si srandu? Tak nějak si představuji perfektní den“

Zdroj: https://citaty.net/temat

Halina Pawlowská

Copingové strategie

Jedná se o mechanismy, které vám pomohou zvládat stres a navyšovat psychickou odolnost. Při konfrontaci se stresovou situací dokážete lépe obstát a postupně si i udržíte emoční pohodu.

Silné stresory

Život s sebou zkrátka přináší mnoho radosti i starosti. Jak pozitivní, tak negativní milníky v životě mohou významně ovlivňovat váš organismus. Jako příklad si můžeme uvést například svatbu, koupě nemovitosti, narození dítěte a také rozvod, rozchod po dlouholetém soužití, potrat nebo ztrátu zaměstnání.  To vše jsou velmi náročné životní situace, kterým lze čelit určitými copingovými mechanismy. Ty zahrnují kombinaci chování, myšlení a emocí. Pokud se je naučíte používat, budete lépe ovládat hněv, osamělost, úzkosti nebo deprese.

Jak rozlišujeme copingové mechanismy?

Cílit lze buď na problém, potom se využívají mechanismy k řešení problému, které pomáhají snížit míru stresu nebo lze cílit na emoce, pak se využívají mechanismy k lepšímu zvládání úzkosti.

Aktivní nebo vyhýbavé copingové strategie

Pokud se stresu postavíte čelem, pak můžete využívat aktivní copingové stategie, které vám pomohou odhalit stresor a cíleně pracovat se strategií na snížení stresu nebo se stresu postavíte pasivně a vyhýbavě, pak budete využívat neúčinné, popřípadě až kontraproduktivní vyhýbavé copingové strategie, které vám při zvládání stresu nepomohou a můžou dokonce i uškodit.

Aktivní copingové mechanismy

Jaká je efektivní pomoc, když jste pod vlivem silného stresoru?

Podpora

Sdílená radost, dvojnásobná radost, sdílená starost, poloviční starost. Máte ve svém okolí blízkou osobu, které se můžete svěřit s čímkoliv a máte k ní naprostou důvěru? Pak se této osobě svěřte se svým problémem a s tím, jak tu situaci prožíváte. Je to rozhodně efektivní řešení a negativní důsledky onoho silného stresoru se mohou zmírnit. Není dobré se se svými problémy trápit v soukromí. Potom může dojít i k sebeizolaci.

Relaxace

Procházka v lese

Obyčejná procházka v lese, kde se soustředíte pouze na to, co vidíte a slyšíte, stromy, šišky, jehličí, listí, možná zurčící potůček nebo hlasy zpívajících ptáků jsou tou nejlepší uklidňující hudbou a doslova funguje jako duševní balzám. Kromě lesa poslouží stejně lesopark, park či louka nebo hory či kopce.

Relaxace doma

Chcete si relaxační chvíli dopřát v pohodlí vašeho domova? Pak si lehněte na zem na záda, položte si volně ruce i nohy na položku. V józe tuto polohu nazývají šavásána, známá také jako pozice mrtvoly. Soustřeďte se jenom a jenom na svoje dýchání. Všechny starosti spojené s vaším zaměstnáním, podnikáním nebo péčí o domácnost nechte stranou. K příjemné atmosféře vám mohou napomoci i vonné tyčinky nebo éterické oleje z levandule, máty nebo z citrusů.

Řešení problémů

Nejprve je třeba zjistit daný stresor, pojmenovat obtížnou událost. Dále je potřeba si uvědomit, s jakými negativními dopady se potýkáte. Dalším krokem je nalézt potenciální řešení a pracovat s nimi v praxi pro zvládnutí daného problému.

Humor

Humor je kořením života. Dokáže vám pomoci při různých životních událostech. Díky humoru lze některé obtížné životní události trochu odlehčit. Pokud si dokážete zachovat smysl pro humor i v nelehkých obdobích, pomůže vám to v zachování perspektivy, což je pro psychické zdraví klíčovým faktorem.

Fyzická aktivita

Že psychická pohoda je propojena s fyzickou aktivitou, o tom není sporu. Když si půjdete zacvičit, zaběhat, projít se ve svižném tempu, zaplavat nebo navštívíte fitness centrum nebo si zatancujete, rozhodně se vám uleví. V těle totiž dochází k produkci serotoninu, který je zodpovědný za dobrou náladu.

Vyhýbavé copingové mechanismy

Těchto následujících mechanismů se vyvarujte, rozhodně vám nepomohou, a dokonce vám mohou i uškodit. Je ale dobré o nich mít povědomí.

Útěk

Lidé, když se potýkají s něčím nepříjemným, mají někdy tendenci se vyhýbat společenským akcím nebo i obyčejnému posezení s kamarádkou nebo s kamarádem či s kamarády na kávě. Nechce se jim jít zahrát si s partou kamarádů volejbal nebo se přidat na bowling. A to je špatně. Postupně se jim nechce se stýkat se svými známými a dochází i izolaci. Člověk potom tráví většinu času individuálními činnostmi, například čtením nebo trávením času online.

Nezdravé sebeuklidňování

Když je člověku například smutno, udělá se něčím radost. Sáhne například po čokoládě. No, v určité míře to nevadí, ale pokud se míra přežene, může toto chování sklouznout do závislosti. Jako příklady můžeme uvést přejídání, nadměrné pití, nadměrně strávený čas na internetu nebo hraní videoher. Jistě by se našly i další příklady.

Otupení

Ze sebeuklidňování se může stát otupující chování. Pro utlumení stresu pak mohou někteří jedinci sklouznout do nadměrného přijímání nezdravého jídla, k nadměrnému pití alkoholu nebo užívání drog. To je potom závažný problém, který se musí řešit. A že to je běh na dlouhou trať, je všeobecně známo.

Nutkání a riskování

Jiní jedinci mohou mít při silném stresu nutkavou potřebu vyhledávat adrenalin. Chtějí zažít nějaké dobrodružství. Začnou vyhledávat herny s hazardními hrami, experimentovat s drogami, dopustí se krádeží nebo nebezpečné jízdy za volantem.

Sebepoškozování

Někteří jedinci se začnou sebepoškozovat, protože jim fyzická bolest na chvilku přebije tu momentální bolest, spojené se silným stresorem.

 

Rozhodně je mnohem lepší se vyhýbavým copingovým mechanismům vyhýbat a naučit se aktivně využívat aktivní copingové strategie.